Yüzde 15 zam servisçileri memnun etmedi
30 Temmuz 2021 | Cuma
Yüzde 15 zam servisçileri memnun etmedi
İstanbul Ticaret Odası 22 Nolu Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkan Vekili Aziz Baş, 29 Temmuz 2021 Perşembe günü UKOME Toplantısı’nda servis ücretlerine yönelik yüzde 15 zam kararı çıkmasını Taşıma Dünyası’na değerlendirdi.
Yüzde 15 zammın neye göre hesaplandığı belli değil
Yaptıkları tüm maliyet hesaplamaları ile okul servis ücretlerine yönelik zam taleplerinin yüzde 22.40 olarak oluştuğunu ve bu yönde bir talepte bulunduklarını belirten Aziz Baş, “İSAROD’un da talebi bizim talebimize yakındı. İBB tarafının teklifi ise yüzde 19’du. Ancak kamu tarafı olarak yer alan üyelerden yüzde 15 zam teklifi geldi. Kamu tarafının sunduğu zam oranının neye göre belirlendiği net bir şekilde ifade edilmedi. Yüzde 22’nin de yüzde 19’un da bir tablosu, hesaplaması var. Yüzde 15’in altının da dolması gerektiğini ve neye göre bu hesaplamanın yapıldığını görmek isterdik. Yine elektronik bilet ücretlerine yapılması gereken zam noktasında belediyenin yüzde 24 talebi vardı. Orada da kamu yöneticileri yüzde 15 zam oranı teklifini getirdiler. Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu, “yüzde 15 hesaplamasını neye göre yaptınız sorusunu yöneltti. Ama bizim UKOME yapısı içinde bu soruyu sorma yetkimiz yok. Sayın Başkan İmamoğlu tüm teklifleri oya sundu. Tabii kamu tarafının ağırlığı ile yüzde 15 kabul edildi” dedi.
Bu sektör kan ağlıyor
Yüzde 15 zam oranının yeterli olmadığını UKOME Toplantısı’nda da aktardığını belirten Aziz Baş, “ Bu sektör kan ağlıyor. Birçok servisçi arabalarını satarak bu sektörden çıktı. Servisçilerin büyük bölümü ağır borç yükü altında eziliyor. 1.5 yılı aşkın süredir servisler çalışamadı. Aracının borcunu, evinin kirasını, faturasını ödeyemedi. Aracını satmak zorunda kaldı. Borcunu kapatabilen kapattı. Borçlu olan yine mücadelesini sürdürüyor. Sektörden aşırı derece de çıkış var. Bu durum önümüzdeki süreçte araç tedariği açısından sorun yaratacak” dedi.
Şu andaki fiyatlarla şoför maaşı çıkmıyor
Yüzde 22 zammın bile maliyetleri karşılamada yetersiz kaldığını ancak velilere karşı da sorumluluk bilinci ile hareket ederek, bu talebi gündeme getirdiklerini belirten Aziz Baş, “Yüzde 22 bile sektörde doğru realite değil. Ama insanları da zor durumda bırakmak istemiyoruz. Belediyenin yüzde 19 ile bizim teklifimiz olan yüzde 22 arasında bir değerlendirme yapılabilirdi. Kamu yöneticileri veli tarafından baktıklarını ifade ediyorlar. Herkes veli. Ama şunu dikkate almak gerekiyor, bu sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 50 bin kişi var. Servis sektörü yılda bir kez zam alırken, akaryakıta yıl içerisinde 3 kere, 5 kere zam gelebiliyor. Personel tarafında sözleşmelerde akaryakıt zamları belirtilmiş ise fiyatlarda güncelleme yapılabiliyor ama bu imkân okulda yok. Yıl içerisinde gelen maliyet artışları servisçinin cebinden çıkıyor. Zaten yüzde 5-10 kazanç varken maliyet artışları ile o da gidiyor. Sonra da tedarikçi çalışmıyor. Tedarikçi çalışmamakta haklı. Kimse bir söz söyleyemez. Okul taşımacılığı kamu sorumluluğu olarak algılanmış ama bu kamu zorunluluğu gerektiren bir iş değil, Bu özel sektörün kendi kendine oluşturduğu bir yapı ile ortaya çıkmış bir hizmet şekli. 14 Temmuz 2021 tarihinde alt komisyon toplantısı yapıldı. Orada da biz fikrimizi dile getirdik. Ancak UKOME Toplantısı’nda yine aynı durum oldu. Kazanç olmayan bir sektörden çıkış yine olacaktır. Çıkan servisçiye niye çıkıyorsun da deme şansımız yok. Hakkıdır. 15 öğrenci koyduğunuzda şu andaki çalışma biçimi ile şoför maaşı bile çıkmıyor’ dedi.
Okulların açılacağına inanıyorum
Artan vaka sayılarının da okulların açılıp açılmaması noktasında endişeler oluşturduğuna dikkat çeken Aziz Baş, “Endişelerim var ama okulların açılacağına da inanıyorum. Aileler belki kendi araçları ile de okula bırakmayı düşünebilirler ama bu sürdürülebilir bir durum da olmayacaktır. Ekim veya Kasım ayında sistemin oturacağına inanıyoruz. Velilerde bir an önce okulların açılmasını bekliyor” dedi.