İSTAB, D4S zorunluluğuna yönelik Ulaştırma Bakanlığı’na başvurdu
20 Nisan 2021 | Salı
İSTAB, D4S zorunluluğuna yönelik Ulaştırma Bakanlığı’na başvurdu
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) komşu iller arası öğrenci ve personel taşımacılığı yapılabilmesi için D4 S belgesinin alınması zorunluluğuna yönelik Ulaştırma Bakanlığı’na yazılı bir başvuru yaptı.
D4S zorunluluğun sektörü ekonomik açıdan zorlayacağına dikkat çeken İSTAB Başkanı Turgay Gül, “Ekonomik açıdan yaratacağı sıkıntıların yanı sıra uygulamada da sorunlar oluşturacağını düşündüğümüz bu zorunlulukla ilgili çekincilerimizi ifade ettiğimiz 4 madde halindeki yazımızı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör ve 1. Bölge Müdürü Sayın Serdar Yücel’e ilettik” dedi.
Bakanlığa sunulan 4 madde şu şekilde;
1) Her iki ilin izin belgesi için ayrı ayrı ücret ödenmekte olup D4 S belgesi için de ayrıca bir ücret ödenecektir. Bu pandemi sürecinde büyük ekonomik sıkıntılar yaşayan sektörümüz için bu durum ilave bir ekonomik yük oluşturacaktır.
2) Özellikle her tüzel kişiliği bir belge ve her belgeye 10 araç işleme hakkı verildiği için şirketler bu konuda büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Halihazırda birçok şirketin bu rakkamın çok üzerinde özmalı bu tarz taşımacılık yapmaktadır.Bu düzenlenmesi gereken, mevcut sistemin bir anda tıkanmasına ve ekonomik olarak sıkıntı yaşanmasına sebep olabilecek bir durumdur.
3) Belge alımında belirtilmesi gereken 3 durak noktası konusu da servis taşımacılığının özüne uymayan bir durumdur.Servis taşımacılığında durak sayısı bazen 15-16 ı ya kadar çıkabilmektedir.Bizler özel sektöre hizmet veren kurumlar olduğumuz için , şirketlerin talepleri ve istekleri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.Örnek olarak okul taşımacılığı sistemimizde çocuklarımızı evlerinin önünden almaktayız.Özünde taşıdığımız personellerimize ve öğrencilerimize 3 durak noktası belirlememiz pek mümkün gözükmemektedir.
4) D4 S belgesinin alınması için illerin ayrı ayrı UKOME lerinden onay alınması gerekliliği doğrultusunda başvuru ve belgeyi alma sürecinin 3- 4 ay gibi bir zamana yayılması söz konusudur.
Servis taşımacılığı kapsam dışında değerlendirilsin
İSTAB Başkanı Turgay Gül, “4 madde halinde belirttiğimiz hususlar doğrultusunda öncelikle bu belgenin servis taşımacılığı dışında 100 Km ye kadar şehirler arası 3 durak sistemiyle taşımacılık yapan araçlarda kullanılması. Servis taşımacılığı yapan araçların bu kapsam dışında değerlendirilmesini talep etmekteyiz” dedi.
Pandemi sonrasında yeni bir çalışma yapılsın
Başkan Gül, uygulamadan vazgeçilemeyecekse en azından bu zorunluluğun pandemi sonrasına ertelenmesini de talep ettiklerini söyledi: Ancak uygulamadan vazgeçilmesi mümkün değilise ,en azından şu an pandemiden dolayı hem ekonomik , hem de insan sağlığı etkenlerini düşünerek, konunun pandemi sonrasına ertelenmesi ve yukarıda belirttiğimiz uygulamada oluşabilecek ve servis taşımacılığı ile birebir örtüşmeyen maddelere göre yeni bir çalışmanın yapılmasını talep etmekteyiz.
Haber Kaynak: tasimadunyasi.com