Servisçiler İstanbul Çalıştayı yapıldı
20 Temmuz 2019 | Cumartesi
Servisçiler İstanbul Çalıştayı yapıldı
Servisçilerin İstanbul Çalıştayında öne çıkan sorunları ele aldı: Sensör ve kamera yeni araçlarda uygulansın.
İzmir ve Ankara’nın ardından İstanbul’da bir araya gelen servisçiler sorunlarını masaya yatırdı. Servisçilerin en önemli gündem maddesi sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kemeri zorunluluğu ile ilgili oldu. Servisçiler 3 Eylül 2019’a kadar ertelenen bu zorunlulukla ilgili yeni bir erteleme değil, bu zorunluluğun sadece yeni araçlarda olmasını talep ediyor.
Servisçilerin yaşadıkları sorunlara çözüm arayışının ilk adımı 9 Mart 2018 tarihinde İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği (İZTAD) Başkanı Coşkun Altın öncülüğünde atıldı. İzmir’de gerçekleştirilen ilk çalıştayın devamı da geldi. 2 Mayıs 2019 tarihinde ANTAD organizasyonu ile servisçiler Ankara’da buluştu. Servisçilerin üçüncü buluşması da İSTAB’ın öncülüğünde İstanbul’da 20 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşti. Çalıştay’a İzmir, Adana, Ankara, Bursa, Mersin, Malatya ve Gebze’den meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı. Bundan sonraki çalıştayın ise 24 Ağustos 2018 tarihinde Bursa’da yapılması planlanıyor.
Sorunlara çözüm arayışı
Çalıştay ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İSTAB Başkanı Turgay Gül, her toplantıda ailenin daha da büyüdüğüne dikkat çekti: “Sektörümüzün hem bölgesel hem de ülke genelini ilgilendiren sorunları ve çözüm arayışı var. Bu arayışın ilk adımını 9 Mart’ta İzmir’de attık. İkincisini 2 Mayıs’ta Ankara’da yaptık. 3’üncü çalıştayı İstanbul’da düzenliyoruz. Bundan sonraki çalıştayı da Bursa’da gerçekleştirme yönünde planımız var. Orada ailemiz daha da büyüyecek, yeni iller de aramıza katılacak.”
Servis Taşımacılığı Sorunları Raporunu kamuya sunacağız
Sektörün yaşadığı sorunlar ve değişiklikler yapılması istedikleri mevzuat düzenlemeleri olduğuna dikkat çeken İSTAB Başkanı Turgay Gül, “Biz bu çalıştaylarda hem fikir alışverişinde bulunuyoruz hem sektörün sorunlarına çözüm bulabilmek için beyin fırtınası yapıyoruz. Tespit ettiğimiz sorunları rapor haline getiriyoruz. Bursa’da gerçekleştireceğimiz çalıştayın ardından hazırlayacağımız geniş raporu da bir heyetle kamuya sunacağız” dedi.
Sensör, kamera, emniyet kemeri…
Toplantıların ana gündem maddesini sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kemeri ile ilgili getirilen düzenlemelerin oluşturduğunu ifade eden Gül, “Daha önceki düzenlemelerde, mevcut servis araçlarına bu donanımların monte edilmesine yönelik tanınan süreler uzatıldı. Ama biz daha önce de konuştuğumuz gibi uzatma değil, kalıcı bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Bu kararlar alınırken bize hiç danışılmadı. Yönetmelik ile talep edilen bu donanımların sadece yeni üretilen araçlarda olmasını talep ediyoruz. Eski araçlara bu donanımların takılmasının teknik olarak tehlike oluşturabileceğine, Tadil ve Montaj Yönetmeliği’ne göre problemler oluşturacağı için bu uygulamanın sadece sıfır araçlarda olmasının doğru olacağına inanıyoruz. Bu sistemin yeni araçlarda olması çok daha güvenli olacaktır. Talebimizi de bu yönde ilettik. Neden okullarda öğretmenler de servis araçlarının denetlenmesinde sorumluluk almazlar? Onlar da araç içinde öğrenci kaldı mı, diye kontrol edebilirler” dedi.
Düzenleme yapılmazsa…
Eylül ayında eski araçlarda bu donanımların bulunması ile ilgili olarak herhangi bir düzenleme yapılmadığı takdirde çok ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini belirten Turgay Gül, “Eğer bir düzenleme yapılmaz veya erteleme gelmezse sektör hizmet veremez hale gelecek. Araçlara bu donanımların monte edilmesi hem teknik hem de ekonomik olarak mümkün değil. Reflektör yanıyor. İlçelerden bu donanımlara sahip araç sayıları ile ilgili bilgiler istendi. Gelen bilgiler, araçların yüzde 95 oranında bu donanımlara sahip olmadığı yönünde. Üstelik her ilde farklı bir kamera donanımı isteniyor. Bu böyle olmaz” dedi.
Bakanlık nezdinde çalıştay
En büyük isteklerinin ise Bakanlık nezdinde çok geniş katılımlı bir Çalıştay yapılması olduğunu belirten Turgay Gül, “Bu Yönetmeliğin tarafların katılımı ile uygulanabilir bir şekle sokulması için Bakanlık nezdinde bir çalıştay talep ediyoruz. Bizleri dinlemelerini çok istiyoruz” dedi.
Hostes eğitimi ve yaş sorunu
Hostes yaşı ve eğitimi konusundaki mevzuatla ilgili değerlendirmede bulunan Turgay Gül, “Bu durum Danıştay kararı olduğu için bir yönetmeliğin haricinde çıkacak bir ek yönetmelikle çözülecek bir durum değil. Ancak kanun ile değişebilir. Lise mezunu ve 22 yaş şartının olduğu yönetmelik düzenlenmesine ‘mesleki sertifikası ve daha önce bu işi yapmış olması’ gibi bir ekleme yapılırsa bu sorun aşılabilir. Kazanılmış hak geri alınmaz. 5 yıldır bu işi yapana sen bunu artık yapamazsın demek doğru değil. Siz bunu sigortası ile kanıtlayabiliyorsanız bunun yolunu açmak gerekiyor” dedi.
Yeni yatırım teşviği
Sektörün yaşadığı ekonomik zorlukların da dikkate alınarak yeni yatırımlara yönelik teşvik paketlerinin hayata geçirilmesinin önemine değinen Gül, “Teşvik talebimiz için detaylı bir çalışma yapacağız. Ticari araçlarda yüzde 1 uygulanan KDV’nin Temmuz ayı ile birlikte tekrar yüzde 18 olmasıyla araç fiyatları 300 bin TL’nin üzerine çıktı. Bizlerin bu araçları alabilmesi gibi üreticilerin de satabilmesi için teşvikler gerekiyor. Sektördeki araç yenilemesinin tekrar önünü açmamız gerekiyor. Bu şartlar altında yenileme durumunu tekrardan hızlandırmamız çok zor. Bu konu ile sektöre teşvik talebimiz var” diye konuştu.
Federasyon yapılanması
Bu toplantılara devam edilmesi ve daha güçlü bir yapıda sektörün sorunlarının yansıtılması için Türkiye genelinde bir federasyon yapılanmasına doğru adımları da attıklarını belirten Turgay Gül, “Servis taşımacılığı ile ilgili Türkiye genelinde sorunlarımız var. Buna yönelik mücadele bir ilin dernek yapılanması ile mümkün değil. Ancak birlikte hareket edilecek federasyon ile bu mümkün olur. Ortak satın almalar ve sektör çalışanlarının menfaatlerinin korunması noktasında ortak çalışmalar yapılabilir” dedi.
Okul ücretleri
Okul ücretlerine yönelik zam talebi ile ilgili de çalışmalara devam ettiklerini belirten Turgay Gül, “Zam enflasyonun altında olmaz. Üstelik geçen seneden bizim yüzde 16 alacağımız da var. Her sene zam talebimizi detaylı olarak hesaplayarak iletiyoruz” dedi.
Haber Kaynak: http://www.tasimadunyasi.com