Yaş sınırında olan servis, dolmuş, taksi, minibüslere 1 yıl ek süre verildi
25 Şubat 2021 | Perşembe
Yaş sınırında olan servis, dolmuş, taksi, minibüslere 1 yıl ek süre verildi
İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı 25 Şubat Perşembe günü Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir başkanlığında yapıldı. Toplantı gündeminde yer alan maddeler içerisinde bulunan ve yaş sınırında olan servisler, minibüsler, taksi dolmuşlara bir yıl ek süre tanındı.
UKOME Toplantısı sonrasında alınan kararlarla ilgili İSTAB Başkanı Turgay Gül, Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu. Daha önce gerçekleştirilen alt komisyonda alınan kararların UKOME gündeminde görüşüldüğünü aktaran Başkan Turgay Gül, alınan kararları şu şekilde açıkladı: “Toplu ulaşım araçlarının yaş sınırının 1 yıl aranmaması teklifi görüşüldü. Pandemi şartlarının getirdiği ekonomik zorlukların devam etmesi sebebiyle araç yaşını tamamlamış taşıtlara 30 Haziran 2021 tarihine kadar başvurulması şartıyla mevcut yaş şartına 1 yıl süre verilerek ruhsatname düzenlemesi verilmesi kabul edildi. UKOME Karanına göre minibüsler için 12 yaş, taksi dolmuşlar için 10 yaş, personel servisi 19 yaş şartı var. 2020/4-7.A sayılı UKOME Kararı kapsamında kazanılacak plaka hakkı işlemlerinde araç verilmesi ile ilgili tüzel kişilere TSE veya ISO belgelerini tamamlamaları için 30 Haziran 2021 tarihine kadar süre verilmesi teklifi de kabul edildi. Okul Servis Araçlarında uygulanan 12 yaş uygulamasının Okul Servis Araçları Yönetmeliği doğrultusunda 1 Temmuz 2022 tarihine kadar aranmaması teklifi görüşüldü. Bu teklif de kabul edildi. 6 Şubat 2020 tarihli Öğrenci ve Personel Servisi Yönergesi’nin Madde 6 Servis Taşımacılığı Esasları revize edildi. Bu revize de Öğrenci Servis Taşımacılığında kullanılacak taşıtın fosil yakıtlı taşıtlar 12 yıl, hibrit taşıtlar 16 yıl, elektrikli taşıtlar 20 yıl kullanılabilecek. Birde tahdit kapsamında yer alan servis araçlarının kapsam dışı kullanılması durumunda ilgili tüzel kişiye yaptırım uygulanması teklifi; burada ihlal konusu tüzel kişinin tahditli kapsamındaki işlerde tahditli olmayan araçla taşıma yapması durumunda ilk ihlalde ihtar, ikinci ihlalde ilgili tüzel kişinin öz mal taşıtlarına ait izin belgeleri 7 gün süreyle askıya alınır, üçüncü veya daha fazla ihlalde tüzel kişinin 10 gün süreyle yetki belgesi askıya alınır. UKOME Toplantısında bu kararlar alındı” dedi.
Hibe kredisi sektöre nefes olur
Pandemi sürecinde servis taşımacılarının zaten çok ağır ekonomik kayıplar yaşadığını belirten Başkan Turgay Gül, “Yaş sınırında olan araçlara verilen 1 yıllık süre çok doğru bir adım oldu. Şu an da zaten ekonomik anlamda zor günler yaşayan servisçilerin yeni araç alımı mümkün değil. Bizim bu süreçte servis taşımacılarına yönelik talebimiz hibe kredisi verilmesi. Taşımacının düşük faizlerle verilecek bir krediyi kaldırma şansı yok. Çünkü zaten mevcut kredileri ödeme imkânı bulamadı. 1 yıllık süreçte özellikle de okul tarafında hiçbir kazanç elde edilemedi. Ancak bugünlerde normalleşme adımları atılıyor. Okullar tam kapasite ile açılmasa da büyük oranda eğitim başlayacak. İşte tam da bu noktada normalleşme sürecinin yaşandığı bu dönemde taşımacılara verilecek hibe kredilerle uzun süredir parklarda bekleyen araçların bakımı yapılabilir, sigortaları yenilenebilir. Kredi sektöre nefes olur. Taşıma güvenliği içinde çok önemli katkılar sağlar. Öncelikli talebimiz budur” dedi.